Home » informatie » ingrediënten/allergenen

allergenen

Allereerst: mocht je vragen hebben, neem dan vooral contact met me op.


Alle producten zijn vrij van:

  • schaaldieren
  • eieren
  • vis
  • pinda
  • Noten: paranoten, pistachenoten
  • melk
  • selderij
  • sesamzaad
  • lupine
  • weekdieren

 

Kan sporen bevatten of bevatten:

  • soja (triple garlic smeerkees en parma bevatten miso op basis van sojabonen)
  • amandelen (Franse smeerkees bevat dit ingrediënt)
  • cashewnoten (alle yaaasjes bevatten dit ingrediënt)
  • mosterd (harde yaaasjes bevatten dit ingrediënt)
  • Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter (in de keuken aanwezig, maar worden momenteel niet gebruikt in de receptuur)
  • hazelnoten (in de keuken aanwezig, maar worden momenteel niet gebruikt in de receptuur)
  • macadamianoten (in de keuken aanwezig, maar worden momenteel niet gebruikt in de receptuur)
  • walnoten (in de keuken aanwezig, maar worden momenteel niet gebruikt in de receptuur)
  • pecannoten (in de keuken aanwezig, maar worden momenteel niet gebruikt in de receptuur)
  • glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/kamut) (is soms in de keuken aanwezig en soms worden er granen gebruikt bij evenementen, maar worden momenteel niet gebruikt in de receptuur van de yaaas zelf).

alcohol

Alle yaaasjes zijn vrij van toegevoegde alcohol. Het kan wel voorkomen dat er door het fermentatieproces een heel klein beetje alcohol in zit. Dit is dan vergelijkbaar met bijvoorbeeld appelsap. Dit geldt voor alle yaaasjes.

zwanger/borstvoeding/verminderde weerstand

Op verzoek kunnen alle yaaasjes gepasteuriseerd worden. Bij alle, maar met name de langdurig gefermenteerde veganistische yaaasjes (witte smeerkees en parma) loop je hetzelfde risico als bij dierlijke kazen. Uiteraard wordt er altijd grote zorg gedragen wat betreft de hygiëne, en daarom zouden ze bij goed gezonde mensen geen gezondheidsrisico's moeten opleveren. Mocht je je toch zorgen maken, bijvoorbeeld omdat je van plan bent de yaaas voor te schotelen aan iemand met een verminderde weerstand (waaronder ook kinderen/ouderen/zwangeren), laat het me dan vooral weten. Dan pasteuriseer ik de yaaasjes met liefde. Dit doe ik overigens niet standaard, omdat de yaaasjes door de fermentatie voornamelijk goede bacteriën voortbrengen waar je buik juist heel erg blij van wordt.

 

De witte smeerkees met authentieke witschimmel is een beetje een geval apart. Zoals met veel dingen is het niet bekend of de schimmels schadelijk zijn voor je baby. Zoals hierboven genoemd loop je hiernaast bij de lang gefermenteerde veganistische kazen hetzelfde risico als bij dierlijke kazen op basis van rauwe melk. De smeerkees heeft als voordeel dat ik het na de bereiding nog kan pasteuriseren (op verzoek), maar in verband met de schimmels raad ik het nuttigen van (specifiek) de witte smeerkees toch af als je in de bovengenoemde groep valt.