Home » informatie » ingrediënten » zwanger / verminderde weerstand

zwanger/borstvoeding/verminderde weerstand

Op verzoek kunnen alle yaaasjes (behalve de witschimmelyaaas) gepasteuriseerd worden. Bij alle, maar met name de langdurig gefermenteerde veganistische yaaasjes (witschimmelyaaas, witschimmel-smeerkees en parma) loop je hetzelfde risico als bij dierlijke kazen. Uiteraard wordt er altijd grote zorg gedragen wat betreft de hygiëne, en daarom zouden ze bij goed gezonde mensen geen gezondheidsrisico's moeten opleveren. Mocht je je toch zorgen maken, bijvoorbeeld omdat je van plan bent de yaaas voor te schotelen aan iemand met een verminderde weerstand (waaronder ook kinderen/ouderen/zwangeren), laat het me dan vooral weten. Dan pasteuriseer ik de yaaasjes met liefde. Dit doe ik overigens niet standaard, omdat de yaaasjes door de fermentatie voornamelijk goede bacteriën voortbrengen waar je buik juist heel erg blij van wordt.

 

De witschimmel-smeerkees en de witschimmelyaaas zijn een beetje een geval apart. Zoals met veel dingen is het niet bekend of de schimmels schadelijk zijn voor je baby. Zoals hierboven genoemd loop je hiernaast bij de lang gefermenteerde veganistische kazen hetzelfde risico als bij dierlijke kazen op basis van rauwe melk. De smeerkees heeft als voordeel dat ik het na de bereiding nog kan pasteuriseren (op verzoek), maar in verband met de schimmels raad ik het nuttigen van (specifiek) de yaaasjes met witschimmels toch af als je in de bovengenoemde groep valt.

alcohol

De meeste yaaasjes zijn vrij van toegevoegde alcohol. Het kan wel voorkomen dat er door het fermentatieproces een heel klein beetje alcohol in zit. Dit is dan vergelijkbaar met bijvoorbeeld appelsap. Dit geldt voor alle yaaasjes.

 

Als er wel alcohol aan is toegevoegd, dan staat dat aangegeven. Op het moment zijn dat special: smeerkees - calvados/cranberry/sinaasappel en de dronken harde yaaasjes.

 

De yaaasfondue is natuurlijk het lekkerst als je er zelf een scheutje wijn in doet bij het opwarmen, maar het zit er niet standaard in.